Subaru Nederland

ADAC prijst Subaru’s EyeSight om betrouwbaarheid

EyeSight voorkomt aanrijdingen met voetgangers 's nachts en overdag als beste

Voetgangers zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Een aanrijding met een auto veroorzaakt bij deze groep over het algemeen zwaar letsel. Steeds meer autofabrikanten rusten hun modellen daarom uit met een veiligheidssysteem die naderende ongelukken met voetgangers ziet aankomen en kan ingrijpen. Zo ook Subaru, dat met EyeSight een extra paar ogen met de bestuurder laat meekijken. Onlangs testte de Duitse ADAC dit soort systemen en kwam tot de conclusie dat EyeSight van Subaru met kop en schouders boven de concurrenten uitsteekt.

De Duitse ADAC testte de anti-aanrijdingssystemen van zes middenklasse auto's, waaronder vier premiummerken. Van alle zes geteste systemen haalde de Subaru Outback met EyeSight de hoogste gemiddelde score. De ADAC was vooral onder de indruk van de prestaties van EyeSight bij complete duisternis: zelfs bij een test in een gebied zonder straatverlichting wist EyeSight voetgangers in donkere kleding zonder moeite te onderscheiden en kon een aanrijding worden voorkomen.

Subaru Outback EyeSight veiligheid

Camera's

EyeSight is een uniek veiligheidssysteem, dat met twee camera's die naast de binnenspiegel gemonteerd zijn met de bestuurder meekijkt. In tegenstelling tot anti-aanrijdingssystemen van andere merken maakt EyeSight uitsluitend gebruik van camerabeelden, en niet van radar- of andere sensoren. Tot een snelheid van 45 km/u wist EyeSight tijdens de test aanrijdingen te vermijden, bij snelheden daarboven liet het systeem de auto dusdanig afremmen dat de gevolgen van de aanrijding vele malen minder ernstig waren dan het geval was geweest zonder de noodingreep.

Betrouwbaar

EyeSight wist al eerder belangrijke veiligheidsprijzen in de wacht te slepen, zoals de maximale score bij testen van het American Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Niet alleen het vermogen om een frontale aanrijding te voorkomen maakt indruk, ook de betrouwbaarheid van EyeSight was voor de onderzoekers van zowel ADAC als IIHS een belangrijk argument om het systeem hoog te beoordelen. Zowel overdag als 's nachts blijkt de werking feilloos.

Veilig

EyeSight is standaard aanwezig op de Subaru Outback en vanaf september ook op de Subaru Levorg. Het systeem is onderdeel van Subaru's strategie om in 2020 het veiligste automerk ter wereld te zijn. Subaru zet daarvoor in op maximale actieve en passieve veiligheid van alle leverbare modellen. All Wheel Drive en het lage zwaartepunt van de auto door de boxermotor vormen de basis voor maximale grip onder alle omstandigheden, veiligheidssystemen als EyeSight en Lane Keep Assist helpen de bestuurder om aanrijdingen te voorkomen.

De test van de ADAC en alle resultaten zijn te vinden op de website van de ADAC: https://www.adac.de/infotestrat/tests/assistenzsysteme/fussgaengererkennung_2016/