Subaru Nederland

EEN SUBARU IS ZO GEK NOG NIET

  • Karaktervolle, veelzijdige en avontuurlijke modellen
  • Veel aandacht voor veiligheid
  • Gebouwd voor een lange levensduur
  • Lage gebruikskosten
  • Hoge restwaarde

Het aantal automobilisten dat de kracht van Subaru ontdekt, groeit met de dag. Ook in Nederland. En eenmaal bekend met het merk, dan wordt het enthousiasme voor het innovatieve en eigenzinnige Subaru alleen maar groter. Subaru bouwt namelijk niet alleen zeer veilige auto’s, maar ook auto’s die haar bezitters steeds weer in positieve zin verrassen. De wereldwijde slogan ‘Confidence in Motion’ straalt immers zelfvertrouwen uit. Met slimme voorzieningen, lage gebruikskosten, een aangename en veilige wegligging en een hoge restwaarde is dat helemaal niet zo gek.

Rijplezier

Subaru rijden is leuk. De comfortabele Lineartronic-automaat en de bovengemiddeld rijke standaarduitrusting zorgen direct al voor de juiste sfeer aan boord, die na het ronden van de eerste bocht alleen maar beter wordt. Dat komt naast de standaard automaat onder andere door Symmetrical All-Wheel Drive, Subaru’s permanente vierwielaandrijving, die zorgt dat het onderstel perfect in balans is met nauwelijks onder- of overstuur. De boxermotor en de symmetrische aandrijflijn geven elke Subaru een laag zwaartepunt en extreem veel grip, ongeacht de weg- en weersomstandigheden. Het rijden met een caravan of zware trailer wordt daardoor ook een stuk meer ontspannen. En dan vergeten we bijna de voordelen onder winterse omstandigheden en in de bergen. Subaru is niet voor niets zeer populair in landen als Zwitserland en Canada.

Veiligheid

Vanaf de dag dat Subaru besloot zijn in de vliegtuigindustrie opgedane kennis aan te wenden voor het bouwen van auto’s, heeft veiligheid een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van nieuwe modellen. Vierwielaandrijving en de toepassing van de unieke boxermotor hebben er toe geleid dat alle modellen van Subaru een zeer uitgebalanceerde wegligging hebben en dus heel goed scoren op het gebied van actieve veiligheid. Het voorkomen van een ongeluk is immers beter dan het laten gebeuren. De meest recente toevoeging is EyeSight, standaard op de nieuwe Subaru Outback. Dit intelligente systeem waakt door middel van camera’s over de omgeving van de auto en grijpt in als dat nodig is.

Tegelijkertijd weet Subaru hoge tot zeer hoge scores te halen in de belangrijke botsproeven waar ook ter wereld. EuroNCAP bijvoorbeeld heeft alle Subaru’s met de maximale score van vijf sterren beloond, en het IIHS, een Amerikaanse instantie van verzekeraars, koos alle modellen tot Top Safety Pick, oftewel de veiligste auto in zijn klasse. Het laatste wapenfeit is het winnen van de ‘Five Star Award’ in Japan, de beloning voor het behalen van de maximale score van vijf sterren door de Forester, Subaru XV en Outback bij de strenge Japanse JNCAP-botsproeven in 2014-2015.

Veiligheid, passief en dynamisch, speelt dus een grote rol bij Subaru. Het is de belangrijkste reden waarom Subaru voor de ultraplatte en compacte boxermotor kiest. Het aggregaat schiet bij een frontale botsing onder het inzittendencompartiment in plaats van door het schutbord naar binnen, zoals dat kan gebeuren bij modellen met een conventionele lijn- of V-motor.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is een andere belangrijke reden om voor Subaru te kiezen. Van alle in de afgelopen tien jaar nieuw verkochte Subaru’s is 96 procent nog altijd op de weg. En daarbij zijn kilometerstanden van 300.000 of 400.000 eerder regel dan uitzondering. Een beter bewijs dat een Subaru gebouwd is om te rijden en te blijven rijden is er niet. Ook dit is onder meer te danken aan de boxermotor. Door de tegenover elkaar geplaatste zuigers balanceert deze motor zichzelf, met minder trillingen tot gevolg. Niet alleen comfortabel, maar ook duurzaam.

De koper van een gebruikte Subaru kent eveneens de spreekwoordelijke betrouwbaarheid. Van horen zeggen, maar vooral uit de recente betrouwbaarheidsstatistieken zoals die van de TüV. Het is ongetwijfeld een van de redenen dat Subaru’s een hoge restwaarde hebben, zeker gezien de in vergelijking met de directe concurrenten scherpe aanschafprijs.

Karakter

Subaru produceert meer voertuigen met All-Wheel Drive dan alle andere autofabrikanten ter wereld: ongeveer 70.000 per maand. En anders dan bij andere automerken staat bij Subaru niet esthetiek op nummer één bij het design, maar veiligheid. Prestaties en vorm volgen daarna. Het resultaat is duidelijk: een Subaru is anders dan anders. Geen auto voor de massa, maar voor de individuele, avontuurlijke levensgenieter die zich wil onderscheiden.

Onderscheidend is ook de kern van de sportmodellen van Subaru: de Subaru BRZ en WRX STI. Wat beide modellen gemeen hebben is dat ze zijn geproduceerd voor gebruik op de openbare weg en pas daarna getest op het circuit. Alleen daardoor kan het dat de WRX STI-versie die deelneemt aan de 24 uurs-race op de Nürburgring voor 70 procent bestaat uit standaard productiecomponenten.

Gebruikskosten

Duurzaamheid en lage gebruikskosten zijn standaard op elke Subaru. De nieuwe Boxer-dieselmotor met 150 pk is daarvan een mooi voorbeeld. Alle voordelen van de trillingsarme boxermotor met zijn lage zwaartepunt zijn gecombineerd met zuinige dieseltechniek, en natuurlijk gekoppeld aan een comfortabele Lineartronic-automaat. De zakelijke veelrijder kan geen betere keuze maken, want door de hoge restwaarde en bijzonder complete standaarduitrusting valt de leaseprijs van een Subaru in vergelijking met net zo rijk uitgeruste, even grote concurrent altijd mee. De aanschafprijs overigens ook, iets waar de koper van een nieuwe Subaru blij van wordt. Net als van de lage onderhouds- en reparatiekosten.

Merkentrouw

Al deze elementen maken Subaru een onderscheidend merk, voor automobilisten die anders durven te kiezen en ook andere keuzecriteria belangrijk vinden dan de doorsnee automobilist. Zo is in onderzoek naar buiten gekomen dat de Subaru-rijder veiligheid, betrouwbaarheid en value-for-money belangrijke redenen vinden om voor het merk te kiezen. De no-nonsens uitstraling, rijplezier en gebruiksgemak zijn andere belangrijke redenen. Vormgeving en opvallend vermogen zijn dat net weer niet. De Subaru-rijder blijkt bovendien uitermate merktrouw te zijn. Wie eens een Subaru heeft gekocht, koopt er meestal weer een. Blijkbaar vinden de meesten een Subaru zo gek nog niet.