Subaru Nederland

Dit is de nieuwe Subaru BRZ

SUBARU BRZ AANGESCHERPT

Tweede generatie debuteert op autotentoonstelling van Brussel

De sportieve Subaru BRZ verscheen in 2012 voor het eerst op de Nederlandse markt. Nu is het tijd voor de tweede generatie. Het model beleeft zijn debuut voor het grote publiek op de autotentoonstelling van Brussel die van 14 tot en met 22 januari wordt gehouden.

Ruim vier jaar na de Nederlandse marktintroductie presenteert het Japanse merk de tweede generatie Subaru BRZ. Alle goede eigenschappen van het model zijn behouden gebleven. Op diverse punten, zoals het uiterlijk, het interieur en de techniek, zijn verbeteringen doorgevoerd die de sportieve Subaru een scherper karakter geven. Met deze aanpassingen is de Subaru BRZ klaar voor de volgende fase in zijn leven. De prijzen beginnen bij € 51.295,-. De versie met handgeschakelde zesversnellingsbak heeft dezelfde prijs als de uitvoering met zestraps automaat.

Karakter

Het doel bij de ontwikkeling van deze Subaru BRZ was niet eenvoudig: het model moest beter worden dan zijn voorganger. De technici namen een aantal sportieve coupé's van gerenommeerde Duitse autofabrikanten als uitgangspunt en vertaalden de op de Europese automobilist afgestemde rijeigenschappen van deze modellen naar de Subaru BRZ zonder het karakter van de Japanse sportcoupé uit het oog te verliezen.

Uiterlijk

Het front van de Subaru BRZ is op een aantal punten gewijzigd. Het design van de voorspoiler vertoont nu sterke overeenkomsten met de vleugel van een vliegtuig, daarmee direct verwijzend naar Subaru’s connectie met de vliegtuigindustrie. Bovendien is het aerodynamische effect van de nieuwe spoiler vergroot wat zorgt voor een verbetering van de stabiliteit van de auto.

De Subaru BRZ is de eerste Subaru met volledige LED-verlichting, geïntegreerd in de herkenbare en voor Subaru typische C-vormige koplampunits. Ook de richtingaanwijzers en de mistlampen bestaan uit LED-verlichting. De lichtopbrengst is door toepassing van deze techniek hoger, het stroomverbruik lager. Alle wijzigingen aan het front bij elkaar geven de Subaru BRZ een laag en breed aanzien.

Achterspoiler

Laag en breed waren het thema bij het herontwerpen van de achterzijde. De nieuwe lichtunits voorzien van volledige LED-techniek, geven de auto een breder uiterlijk. De achterspoiler, nu van een dunne reep, zwart aluminium, zorgt voor betere aerodynamica, met meer stabiliteit bij hogere snelheden als resultaat. De nieuwe sierelementen in de zijschermen zorgen voor een sportievere uitstraling en een vloeiender design.

Het Subaru BRZ-designteam heeft eveneens de 17-inch lichtmetalen wielen beetgepakt. Het design telt nog steeds tien spaken, maar de nieuwe spaakstructuur levert een stijver wiel en dus een betere wegligging op. Gebleven zijn de diffuser en de twee uitlaatmonden die het sportieve karakter van de Subaru BRZ benadrukken.

Interieur

De zitpositie, overzichtelijkheid en ergonomie van de cockpit waren al bovengemiddeld goed voor elkaar en dit is in de vernieuwde Subaru BRZ zo gebleven. Diverse dashboarddelen zijn met rode stiksels afgewerkt en het stuurwiel is verkleind en biedt meer grip. Achter het stuurwiel vallen direct de centrale toerenteller en 4,2 inch kleurendisplay op. In het scherm is een groot aantal functies af te lezen, variërend van de gegevens van de boordcomputer tot speciaal voor sportieve automobilisten bestemde mogelijkheden, zoals een stopwatch.

Aandrijflijn

De basis van het rijplezier ligt in de volgende kenmerken, die onveranderd zijn overgenomen: een laag zwaartepunt, een laag gewicht, achterwielaandrijving en compacte afmetingen. De Subaru BRZ weegt net als voorheen slechts 1.216 kilogram voor de versie met handbak (1.239 automaat) en is niet meer dan 4,24 meter lang.

Het vermogen van de 2.0 liter, viercilinder boxermotor is met 147 kW/200 pk gelijk gebleven, net als het koppel (205 Nm bij 6.400-6.600 tpm) maar talloze technische verbeteringen zorgen ervoor dat het brandstofverbruik is afgenomen. Onder andere een aangepast inlaat- en uitlaatkanaal, nieuwe materialen en extra verstevigingen in het blok en een gewijzigd motomanagement maken dat de motor van de Subaru BRZ klaar is voor de toekomst.

Onderstel

Het onderstel onderging talloze zichtbare en onzichtbare wijzigingen, die leiden tot een verbeterd weggedrag, meer stabiliteit zowel op rechte wegen als in bochten en nog meer rijplezier voor bestuurder en passagiers. Verbeterde schokdempers, aangepaste karakteristieken van de elektronische stuurbekrachtiging en vernieuwde veren zorgen voor een sportief en communicatief onderstel.

Diverse verstevigingen aan het chassis maken bovendien dat de Subaru BRZ stijver is, waardoor bij het volledig benutten van het potentieel van de motor, de auto beter beheersbaar blijft en een stabiele wegligging tot op hoge snelheden is gegarandeerd.

De nieuwe Subaru BRZ zelf zien of ervaren?

De vernieuwde Subaru BRZ staat van 14 tot en met 22 januari op de autotentoonstelling van Brussel.
Wilt u de nieuwe Subaru BRZ zelf ervaren? Zoek de dichtstbijzijnde Subaru-dealer en plan een proefrit!

---

Fotografie: Anthony Verolme