Subaru Nederland

Volgende generatie EyeSight in vernieuwde Subaru Levorg

SUBARU OP WEG NAAR MEER VEILIGHEID IN HET VERKEER

Elektronische systemen in de auto, die de automobilist moet helpen ongelukken te voorkomen, nemen toe. Het zijn de eerste stappen op weg naar een auto die zelfstandig naar zijn bestemming rijdt, het zogenaamde autonoom rijden. Ook Subaru zet stappen in die richting. Werd vorig jaar EyeSight gelanceerd op de Subaru Outback, nu presenteert Subaru een volgende stap in zijn veiligheidsfilosofie met EyeSight in de nieuwe Levorg.

Subaru onderkent de voordelen van systemen die de bestuurder ondersteunen en heeft inmiddels een aantal jaren EyeSight, een systeem met twee camera’s die naast de binnenspiegel zijn gemonteerd. Deze camera’s die kleur, diepte en contrast herkennen, werken als een paar extra ogen voor de bestuurder. Wat de camera’s zien wordt razendsnel geanalyseerd en indien nodig vertaald naar een rijderondersteunende ingreep of actie.

Subaru Levorg nu met EyeSight

Ongevallen worden vaak veroorzaakt door menselijk falen

Systemen die de bestuurder ondersteunen zijn belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat menselijk falen de grootste oorzaak van een auto-ongeluk is: verkeerde beslissingen, niet opletten, maar ook tekortkomingen zoals slecht zicht. Om met dat laatste te beginnen: 1 op de 10 automobilisten in Nederland ziet matig tot slecht en 250.000 automobilisten zien eigenlijk zelfs te slecht om te kunnen autorijden. Nog meer indrukwekkende cijfers: 40 procent van de vrouwelijke automobilisten voelt zich onzeker in het donker en dertig procent blijft om die reden liever thuis. Voor mannen liggen de percentages respectievelijk op 17 en 14%. Auto’s met systemen zoals EyeSight kunnen er voor zorgen dat deze groepen zich zekerder voelen op de weg en dat de verkeersveiligheid toeneemt.

Door EyeSight nemen de kansen op dodelijke ongevallen af

De bestuurder heeft er baat bij, het aantal verkeersongevallen kan ook worden teruggedrongen. De afgelopen jaren ligt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland rond de 600, bijna de helft is de zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemer: voetganger, fietser of bromfietser. Door systemen als EyeSight nemen de kansen op een dodelijk ongeval af. Ook het aantal verkeersgewonden kan er door afnemen. Ter illustratie: 2011 telde 380.000 verkeerslachtoffers en werd er in totaal maar liefst 450 miljoen euro besteed aan medische zorg voor verkeersslachtoffers.

80% minder ongevallen in Japan dankzij EyeSight

De behoefte aan systemen die de automobilist ondersteunen en over veiligheid waken, wordt groter als de volgende cijfers mee worden genomen: afleiding tijdens het rijden is een belangrijke oorzaak van ongelukken in het verkeer. Afhankelijk van het onderzoek dat wordt gevolgd, ontstaat tussen de 5 en 25% van de ongelukken door afleiding van de bestuurder. Het nut van een systeem als EyeSight hoeft dus eigenlijk niet verder te worden uitgelegd. In Japan is onderzocht dat auto’s met EyeSight 80% minder betrokken zijn bij kop-staartbotsingen en 50% minder ongelukken hebben met voetgangers.

Technology leaders

Verkeersveiligheid is belangrijk, ook voor Subaru. Het merk streeft er naar om per 2020 tot de veiligste automerken ter wereld te behoren. Dat doet het merk met een heldere veiligheidsfilosofie. EyeSight is daar slechts een onderdeel van. Subaru heeft standaard permanente vierwielaandrijving, een van solide Japans staal gebouwde veiligheidscel en een platte boxermotor die bij een frontale aanrijding onder, in plaats van in, het inzittendencompartiment schiet. Stuk voor stuk eigenschappen die een Subaru zijn eigenzinnigheid geven en het merk tot de veiligste ter wereld maakt. Dat laatste zegt niet Subaru, maar alle internationale instanties die veiligheid testen en onderzoeken. Steeds weer delen zij de hoogste scores uit aan de modellen van Subaru.

Alles wat Subaru te bieden heeft, komt samen in de nieuwste editie van de Levorg en de Outback. De modellen kunnen met recht worden gezien als de meest vooruitstrevende producten van het merk, de ‘technology leaders’.

Nog veiliger dankzij EyeSight

Voortbordurend op de sterke carrosseriestructuur, kenmerkend voor elke Subaru, staan bij de Outback en de Levorg de actieve en passieve veiligheid op een zeer hoog niveau. De preventieve veiligheid van de modellen is door toepassing van EyeSight drastisch verbeterd. Een prettige bijkomstigheid is dat de belasting van de bestuurder sterk wordt gereduceerd.

EyeSight dus. Twee camera’s naast de binnenspiegel werken als een extra paar ogen voor de bestuurder. Waar andere merken met radar of infrarood werken, gebruikt Subaru een systeem gebaseerd op een van de belangrijkste zintuigen van de mens: de ogen. Subaru’s systeem ziet diepte, kleuren, contrast, eigenlijk alles wat het oog ook waarneemt. En daarmee is het systeem geavanceerder en beter dan wat er op de markt te koop is, zo blijkt uit onafhankelijke tests.

Levorg nog veiliger dankzij EyeSight

Subaru’s EyeSight is het eerste systeem ooit dat alleen stereocamera technologie gebruikt om medeweggebruikers zoals voetgangers en fietsers te detecteren. Sinds zijn Japanse debuut in mei 2008, ontvingen de functies van het systeem, zoals het vooruitziende remcontrole-systeem en de adaptieve cruise control (actief bij alle snelheden), veel lof.

Stereocamera’s

EyeSight is tot stand gekomen nadat Subaru diverse andere technische mogelijkheden zoals radar en laserradar (al eind jaren tachtig op modellen voor de thuismarkt) uitgebreid heeft onderzocht. Het systeem, zoals dat is te vinden op de Outback en de Levorg, behoort tot de nieuwste generatie van een technologie die in de afgelopen 25 jaar is ontwikkeld. In vergelijking met eerdere systemen bevat deze versie van EyeSight volledig nieuwe stereocamera's met een grotere kijkhoek en een bereik dat met ongeveer 40% is toegenomen. Dit leidt tot een betere preventieve veiligheid en een afname van belasting van de bestuurder.

EyeSight bestaat onder meer uit twee high-definition CMOS kleurencamera’s die naast de achteruitkijkspiegel zijn gemonteerd en zicht hebben op verkeerssituaties voor de auto. Geheel volgens Subaru’s filosofie, waarbij de bestuurder altijd zeggenschap over de auto houdt, moet EyeSight niet als een alternatief voor de bestuurder worden gezien. Ook is het systeem niet bedoeld als een autonoom rijsysteem. Het systeem controleert voortdurend de rijomstandigheden en waarschuwt de bestuurder wanneer het mogelijk gevaar detecteert. Zo wordt het risico op ongevallen aanzienlijk beperkt.

EyeSight werkt nauw samen met motor, transmissie en remsysteem en grijpt in zodra de bestuurder niet uitwijkt, onvoldoende remkracht uitoefent of helemaal niet remt. Het systeem houdt ook toezicht op verkeersstromen en regelt desgewenst de snelheid en rijrichting van de auto.

Risico inschatten

In tegenstelling tot andere systemen die slechts de aanwezigheid van voorwerpen op de weg detecteren, gaat Subaru's EyeSight verder. Dankzij zeer geavanceerde software ziet het systeem niet alleen de objecten, maar kan het deze ook herkennen en het risico op een ongeluk inschatten. Vervolgens bepaalt het systeem wat de meest passende maatregelen zijn om een ongeluk te voorkomen. De bestuurder krijgt eerst een visuele waarschuwing, daarna klinkt er een alarm. Laat de bestuurder vervolgens na om passende maatregelen te nemen of slaagt hij er niet in om op tijd te reageren om een obstakel te ontwijken, dan grijpt de techniek in.

EyeSight bestaat uit een aantal functies. Zo zorgt Pre-Collision Brake Warning er voor dat de bestuurder een signaal krijgt dat hij moet gaan remmen om een aanrijding te voorkomen. Pre-Collision Automatic Braking gaat een stap verder en zorgt voor een maximale vertraging om een aanrijding te voorkomen. Het systeem kan de auto tot stilstand brengen bij snelheden tot 50 km/h. Er is meer. Het is ook mogelijk om vanuit stationair toerental het motorvermogen te beperken (Pre-Collision Throttle Management), zoals het ook waarschuwt als de bestuurder slingert op zijn rijstrook (Lane Sway Warning) of deze dreigt te verlaten. Deze voorziening heet Lane Departure Warning.

Handen op stuurwiel

Nieuw voor de Levorg is Lane Keep Assist, een systeem dat de rijrichting corrigeert indien de bestuurder onopgemerkt zijn rijstrook dreigt te verlaten. De besturing zal voor een lichte en automatische correctie van de rijrichting zorgen. Het systeem werkt alleen als de bestuurder beide handen aan het stuurwiel heeft.

De aanwezige Adaptieve Cruise Control houdt de rijsnelheid gelijk of laat ‘m af- of toenemen, afhankelijk van de snelheid van de voorganger. EyeSight kan dit bij snelheden tussen 0 tot 180 km/h. Tot slot is er Pre-Collision Brake Assist, dat de bestuurder ondersteunt met krachtig remmen. Gelijktijdig wordt de snelheid waarmee wordt ingestuurd verhoogd, hetgeen uitwijken vergemakkelijkt.

In de regio’s waar EyeSight al eerder werd geïntroduceerd, wist het systeem hoge scores te halen in onafhankelijke tests. Het Japan New Car Assessment Program (JNCAP), gedaan door National Agency for Automotive Safety and Victims' Aid voerde uitgebreide tests uit. De instantie voelde 26 modellen van negen verschillende merken aan de tand en riep Subaru met EyeSight uit tot grote winnaar. De populariteit van het systeem blijkt ook uit de verkoopstatistieken. Maar liefst 80% van alle nieuwe Subaru’s die momenteel in Japan worden verkocht, zijn uitgerust met EyeSight.

< Preventieve veiligheid >

EyeSight

Het systeem in de Levorg komt in grote mate overeen met dat in de Outback. Het systeem maakt gebruik van volledig vernieuwde stereocamera's die een 40% grotere kijkhoek en bereik hebben. Dit heeft een zeer positieve invloed op de preventieve veiligheid. Daarnaast zijn er functies als Pre-Collision Braking Controle en Adaptive Cruise Control, die het stressniveau bij de bestuurder aanzienlijk verlagen. Dat geldt ook voor Lane Keep Assist, dat de bestuurder bij snelheden vanaf 65 km/h waarschuwt op het moment dat hij dreigt zijn rijstrook te verlaten zonder richting aan te geven. Dan is er niet alleen een akoestische waarschuwing, het systeem zal desgewenst een stuurcorrectie doorvoeren. Door middel van een selectieknop op het stuurwiel kan de mogelijke ingreep worden in- of uitgeschakeld. De duidelijk in het zicht van de bestuurder geplaatste EyeSight Assist Monitor tussen voorruit en dashboard, toont door middel van LED’s in hoeverre een ongeplande rijstrookwissel aanstaande is.

< Actieve veiligheid >

Gebleven is Symmetrical AWD, een solide en belangrijke basis voor de meeste Subaru’s. De stijfheid is vergroot en de prestaties van het onderstel zijn, in combinatie met VDC, verder verbeterd. De Levorg beschikt daarmee over de beste ingrediënten in zijn klasse om een ongeluk te voorkomen. Het model biedt rijplezier en een hoge mate van actieve en passieve veiligheid, ongeacht de omstandigheden. Een laag zwaartepunt door de lage en platte motor en maximale grip onder alle omstandigheden dankzij permanente vierwielaandrijving maken elke Subaru uitermate veilig, ook als de omstandigheden minder gunstig zijn.

< Passieve veiligheid >

De Levorg beschikt over plaatstaal met hoge treksterkte en versterkte naden met verschillende structuren. Deze zaken helpen niet alleen om het gewicht van de carrosserie te verlagen, ze dragen ook bij aan een sterkere carrosserie. De Levorg beschikt net als de Outback over botsbescherming van wereldklasse bij botsingen van voor-, achter- of zijkant. Naast uitgebreid gebruik van een botsenergie absorberende structuur voor motorkap en schutbord, zijn botsenergie absorberende materialen toegepast in de zijkant van de motorruimte. Hiermee worden voetgangers beter beschermd in geval van een aanrijding.

Nog meer nieuws of de nieuwe Levorg

Met de komst van EyeSight voor de Levorg, heeft Subaru de kans aangegrepen het model op een aantal punten aan te scherpen. Zo beschikt het model over een betere geluidsisolatie, waardoor het comfort in het interieur verder is toegenomen en is de veiligheidsuitrusting verder aangepast. Digitale radio DAB+ is nu standaard en de Comfort-uitvoering heeft een groter informatiedisplay (nu 7,0 inch). Uitvoeringen Levorg De Levorg is leverbaar als Comfort en Premium. Welke versie ook wordt gekozen, CVT, een rijke veiligheidsuitrusting, LED-verlichting en Symmetrical All Wheel Drive zijn standaard.

De reeks begint momenteel bij € 35.995,- voor de Comfort. De Premium heeft onder meer lederen bekleding, grote lichtmetalen wielen, schuifdak en navigatie en is er vanaf € 40.995,-. All deze voorzieningen behoren natuurlijk ook tot de standaarduitrusting van de Levorg met EyeSight. De versies met een extra paar ogen voor de bestuurder staan vanaf september bij de Subaru-dealer. Prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.

*Cijfers over zicht en ongevallenstatistieken afkomstig van CBS, SWOV, ANWB, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.