Subaru Nederland

Subaru Outback en Forester scoren uitstekend in test Consumentenbond

Een Subaru is niet alleen veilig, hij stapt ook makkelijk in

Subaru heeft een uitstekende reputatie als het gaat om veilige en betrouwbare modellen. Het merk heeft naast passieve en actieve veiligheid ook gebruiksgemak hoog op zijn lijst staan bij de ontwikkeling. Geen loze bewering, bewijst een uitgebreide test van de Consumentenbond. De onafhankelijke instantie testte recent een groot aantal auto’s op instapgemak. De Subaru Forester en Outback wisten hun klasse overtuigend te winnen.

Makkelijk in- en uitstappen is misschien niet iets waar je meteen aan denkt bij het aanschaffen van een nieuwe auto. Veiligheid, betrouwbaarheid, lage onderhoudskosten en rijplezier lijken naast aanschafprijs meer voor de hand liggende selectiecriteria. Wie op voornoemde eigenschappen kiest, komt in negen van de tien gevallen al bij een Subaru uit, wie ook in- en uitstap gemak belangrijk vindt, kan helemaal niet meer om het Japanse merk heen. De Consumentenbond heeft in een onafhankelijke test aangetoond dat Subaru ook op dat vlak tot de top behoort.

In totaal vergeleek de consumentenbond 174 auto’s in diverse segmenten. De Subaru Forester streed in de klasse van de SUV’s (26 auto’s), de Outback nam het, evenals de Subaru Levorg, op tegen 30 modellen in de middenklasse. In beide klassen wisten de Subaru’s de hoogste score voor zich op te eisen. De Forester haalde een gemiddelde van 7,6, maar liefst een halve punt hoger dan de nummer twee in die klasse. De Outback wist met een 6,6 zijn klasse te winnen en de Levorg eindigde, ondanks zijn sportieve karakter en bijbehorende lage instap op een alleszins verdienstelijke elfde plaats in het drukbevolkte segment van de Outback.

De Consumentenbond beoordeelde alle modellen op een groot aantal punten. Niet alleen de afstand tussen stoel en wegdek en de dorpelhoogte werden gemeten, ook de dorpelbreedte en de stoel-deuropening kwamen aan bod. Tevens waren er punten voor het instapgemak op de achterbank, de breedte van het interieur, het functioneren van de centrale portiervergrendeling en de deurstops en de vindbaarheid in het donker van de deurklinken. Tot slot speelde de moeilijkheid om bij nood met afgesloten deuren naar buiten te komen een rol. Inderdaad, elementen die het leven met een auto comfortabel, praktisch en veilig maken. Met de winst bewijst Subaru dat zijn modellen tot de top behoren als het gaat om gebruiksvriendelijkheid en comfort.

De prima resultaten bij de Consumentenbond komen bovenop de maximale scores die de modellen hebben gehaald bij diverse internationale en onafhankelijke crashtest. Bij Euro NCAP, bij zijn Japanse tegenhanger en bij onderzoeken in Amerika behoren Subaru’s, mede dankzij voorzieningen als de boxermotor en EyeSight, tot de veiligste auto’s in hun klasse. Subaru’s filosofie om veilige, praktische en betrouwbare auto’s te bouwen, werpt duidelijk zijn vruchten af. De volledige testresultaten zijn te vinden op consumentenbond.nl/auto.