Subaru Nederland

SUBARU’S BOXERMOTOR BESTAAT VIJFTIG JAAR

Subaru viert dit jaar het vijftigjarig bestaan van zijn platte en als zeer betrouwbaar geteste boxermotor. De krachtbron is een typisch kenmerk van het Japanse merk en maakt al jaren deel uit van het Subaru-DNA.

Subaru’s iconische boxermotor werd voor het eerst toegepast op 14 mei 1966 in de Subaru 1000, een compacte personenauto. Sindsdien heeft het merk er naar gestreefd om de voordelen van het motorprincipe maximaal te benutten. Tegenwoordig is elke Subaru uitgerust met een boxermotor en zijn inmiddels meer dan 15 miljoen exemplaren door Subaru geproduceerd. Er zijn benzine- en dieselversies van de boxermotor.

Voordelen boxermotor

Bij de horizontaal gebouwde boxermotor liggen de zuigers recht tegenover elkaar in een verder symmetrische motor. De tegenovergestelde zuigers lossen elkaars krachten op waardoor er minder trillingen en een formidabele balans ontstaan. Zo kan de motor mooier en soepeler doorlopen tot het maximum toerental.

Door zijn geringe afmetingen en lage bouw kan de motor bovendien laag in de auto worden gebouwd wat weer gunstig is voor de wegligging vanwege een lager zwaartepunt dan bij conventionele motoren. Ook qua botsveiligheid biedt de boxermotor voordelen. In geval van een frontale botsing zal de motor onder in plaats van in de auto terechtkomen.

De boxermotor is een van de belangrijke componenten van Subaru’s onderscheidende Symmetrical All-Wheel Drive (AWD) systeem.

Bekijk onderstaande video waarom Subaru al 50 jaar voor de boxermotor kiest.

 

Superieure stabiliteit

Subaru is 's werelds grootste fabrikant van vierwielaangedreven personenauto's. De eerste Subaru's met deze voorziening, officieel 'Symmetrical All Wheel Drive' geheten, kwamen op de markt toen de concurrentie er nog niet eens aan dácht (in 1972). En wat in de theorie al logisch leek (twee extra aangedreven wielen = méér grip en dus méér veiligheid) bleek in de praktijk zelfs nog beter te werken..

Onder het merkmotto ‘Confidence in Motion’, zal Subaru zijn engineering excellence en onderscheidende vermogen verder blijven ontwikkelen om klanten waar ook ter wereld ‘Enjoyment and Peace of Mind’ te kunnen bieden. Oftewel rijplezier en gemoedsrust. Altijd en overal.

Subaru BOXER motor bestaat 50 jaar!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht