Subaru Nederland

Uw caravan beladen: 5 tips van een expert

Ja hoor, de lente is in zicht! We hebben al wat mooie dagen achter de rug, dus bij kampeerliefhebbers begint het te kriebelen. Bent u van plan met de caravan op pad te gaan dit jaar? Let dan wel goed op bij het beladen, zodat u nare ongelukken voorkomt. Caravanexpert Theo Gerrits vertelt wat u wél en vooral ook wat u juist níet moet doen.
 
“Hoe u een caravan slim belaadt, heeft alles te maken met de natuurkundige wetten die van toepassing zijn op rijdende voertuigen en waarbij de krachten worden afgewenteld op het zwaartepunt. Dit punt kan de meeste belading aan en zit bij caravans heel dicht bij de as. Hier zit echter ook zoveel mogelijk loopruimte en minder kastruimte. Dit kan een caravan beladen erg lastig maken.” Theo is al bijna 25 jaar lid van de Nederlandse Caravan Club en oprichter van adviesbureau Caravan Advies Nederland. Zijn jarenlange passie voor caravans heeft hem doen besluiten er na 40 jaar bij de politie te hebben gewerkt, mee verder te gaan. En dat levert hele nuttige tips op!
 

1. Zorg voor een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan

Wat je regelmatig ziet, is dat de caravan wordt volgeladen en twee mensen in de auto zitten, die bijna leeg is. Dit is heel onverstandig, want de gewichtsverhouding is zo ontzettend uit balans. Zorg er altijd voor dat de auto aanmerkelijk zwaarder blijft dan de caravan.
 

2. Een voortent en tentstokken? Plaats ze in het midden van de caravan

Veel mensen die met de caravan op pad gaan, hebben een voortent en tentstokken bij zich. Omdat dit zware spullen zijn, is het slim om ze in het midden van de caravan te leggen. Dat is nog heel handig ook, want zo liggen de spullen die u bij aankomst het eerste nodig heeft, precies voor de deur!
 

3. Laat de bovenkastjes zoveel mogelijk leeg

U denkt misschien: ik kan in de bovenkastjes toch wel lichte spullen kwijt? Uiteraard, maar als u in tien kastjes vijf kilo aan spullen doet, zit er toch alweer 50 kilo in. Dit gaat heel hard, zonder dat u er erg in heeft. Massa hoog in de caravan geeft een hoog zwaartepunt en maakt de caravan instabieler tijdens het rijden. Kies daarom eerder voor een plekje in de auto.
 

4. Maak veel gebruik van inklapbare kratjes

Inklapbare kratjes zijn heel handig om in het gangpad van de caravan te zetten! In de kratjes kunt u heel veel kwijt, en u plaatst ze makkelijk rondom het zwaartepunt. Bang dat ze allemaal gaan schuiven? Anti-slipmatjes onder de kratjes bieden uitkomst.
 

5. Fietsen mee? Hang ze niet aan de caravan

Het is een van de grootste fouten om fietsen op een standaard voorop de caravan te plaatsen. Het veroorzaakt een te hoge kogeldruk, die mensen vervolgens gaan compenseren door een grote massa achterin de caravan te plaatsen. Het brengt ‘m volledig uit balans en de caravan wordt zeer slingergevoelig. De fietsen zijn zwaar, dus zouden alleen op hun plek zijn in het midden van de caravan. Maar veel handiger: plaats ze op uw auto, daar heeft niemand er last van.

Ervaar het zelf

Meld u aan voor de Subaru Experience: Exclusief, veilig en uitgebreid proefrijden in een model naar keuze. Inclusief professionele instructeurs. Bij de dealer bij u in de buurt. Met of zonder caravan of aanhanger – aan u de keuze.