🕒 2 minuten lezen

Wat beïnvloedt de actieradius of range van een elektrische wagen?

Electric Living Series

 

Het rijbereik van je EV hangt niet alleen af van de grootte van de batterij. Er zijn heel wat andere factoren die de actieradius bepalen. Denk maar aan het gewicht van de auto, de belading, het aantal passagiers en het verbruik van de auto. Ook de weersomstandigheden hebben invloed. Batterijen presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij een lagere temperatuur presteren ze minder goed. In de winter is de actieradius zo’n 85 procent van het jaargemiddelde. Het weer heeft dus ook invloed op het verbruik.

Daarnaast bepaalt het rijgedrag het verbruik. Zet je de verwarming of airco aan, dan kost dat energie en dus elektriciteit en kilometers. En net als bij een door brandstof aangedreven auto verbruikt een elektrische auto meer vermogen bij snel optrekken en hoge snelheden.

Bij een defensievere rijstijl kan je energie terugwinnen, dankzij het systeem van regeneratief remmen via S-pedal drive. Bij regeneratief remmen regelt het gaspedaal zowel het versnellen als het vertragen. Als je het ‘gaspedaal’ indrukt, gaat de auto zoals gewoonlijk rijden, maar als je je voet optilt, remt de auto af. De energie die vrijkomt bij vertragen en remmen wordt opgeslagen in de batterij van de elektrische auto en kan opnieuw gebruikt worden.

 

Solterra back driving

 

Onderschat ook de impact van de luchtweerstand van de auto niet op het verbruik.  Een betere aerodynamica zorgt immers voor een lager verbruik. Dat ligt voor de hand. Daarom hielden de Subaru-designers en -engineers bij het ontwerpen van de Solterra rekening met het kleinste detail zodat de Solterra zo weinig mogelijk luchtweerstand ondervindt. Bekijk even in alle rust de foto’s en je zult snel enkele vernuftige, aerodynamische onderdelen ontdekken.

Dankzij efficiënte motoren en energiebeheer tonen de officiële WLTP-verbruikscijfers dat de instapversie van de Solterra met permanente All-Wheel Drive en 18-inch wielen een rijbereik heeft tot 466 km met een volledig opgeladen batterij. Voor de Solterra Sky Package (en het Two-tone Package) met 20-inch wielen bedraagt de officiële actieradius tot 416 km. Dit zijn de cijfers gehaald in de officiële homologatietests die elke fabrikant moet doorlopen. Vergeet niet dat het werkelijke rijbereik van een EV door invloeden van buitenaf en door zijn gebruiker worden bepaald.

 

Solterra driving front

 

Klik verder naar het overzicht ⋙

Klaar voor het elektrisch avontuur?

Klim achter het stuur van de Solterra

De zon en de aarde. Sol en terra. Samen in de natuur. Samen in SOLTERRA, de volledig elektrische SUV, een in het leven geroepen krachtige go-anywhere AWD, die bijdraagt aan een duurzame toekomst met praktisch en veilig rijplezier. Boek vanaf nu een proefrit online!