Vanaf 1 mei 2021 zijn bandenverkooppunten wettelijk verplicht om u te attenderen op het nieuwe bandenlabel. Daarop staat nu ook informatie over efficiëntie, grip op nat wegdek en geluid. Om er voor te zorgen dat u weloverwogen nieuwe banden kiest, leggen wij het bandenlabel hier uit. Natuurlijk helpt ook uw Subaru-dealer u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw Subaru.
Subaru Forester banden label

Bandenlabels

Banden labels

Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwe banden labels die gebruikt worden. Voor meer informatie in verband met de banden labels kunt u hier terecht.

Bandenlabels

Grip op nat wegdek

Grip op het weg is belangrijk en staat zeker voorop voor de veiligheid in geval van nat wegdek! De autobanden zijn het enige contact van de auto met de weg. Het bandenlabel geeft hierbij in diverse klasse (A t/m E) aan welke banden de beste grip hebben op nat wegdek.

Bandenlabels

Rolweerstand

Een van de factoren die invloed uitoefent op het brandstofverbruik van een auto is de rolweerstand van de banden. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er wordt gebruikt. Ook bij de rolweerstand wordt in verschillende klasse (A t/m E) aangegeven welke banden het meest brandstof efficiënt zijn.

Bandenlabels

Geluidsproductie

Geluidshinder door het verkeer is een belangrijk milieuprobleem. Ook banden kunnen behoorlijk wat lawaai maken door de interactie tussen de band en het wegdek. Op het bandenlabel wordt door middel van een ABC-classificatie aangegeven hoeveel lawaai de banden maken, het zogenaamde ‘afrolgeluid” genoemd.

Bandenlabels

Zomer of winterbanden/grip op ijs

Op het bandenlabel wordt er vanaf nu een sneeuwvloksymbool (3PMSF) getoond bij winterbanden. Voor grip op sneeuw (zie hieronder)

Bandenlabels

Bijhorende opmerkingen

Naast de bandenkeuze is het gedrag van de bestuurder bepalend voor het brandstofgebruik en de verkeersveiligheid.

Banden gemaakt voor grip op ijs zijn specifiek ontworpen voor een met ijs en aangedrukte sneeuw bedekt wegdek, en mogen alleen gebruikt worden in zeer strenge weersomstandigheden (bvb lage temperaturen).

Het gebruik van dergelijke banden in minder strenge omstandigheden (bv neerslag of hogere temperaturen) zal leiden tot slechtere prestaties, met name wat betreft grip op nat wegdek, wegligging, brandstofverbruik en slijtage.