De caravan achteruit inparkeren? Zo pakt u het aan!

Met de caravan op vakantie; ontzettend leuk, maar niet altijd even makkelijk! Het rijden is wennen, en het inparkeren kan al helemaal een behoorlijke klus zijn. Als u niet de juiste kennis heeft, tenminste. Daarom: een uitgebreide uitleg van ons voor u. Mét tips van een expert, zodat het bijna niet meer mis kan gaan.

 

Recht achteruitrijden
Om goed te kunnen inparkeren is het allereerst belangrijk dat u recht achteruit kunt rijden met de autocaravancombinatie. Dit klinkt misschien simpel, maar wie wel eens met een caravan heeft gereden, weet dat het enige vaardigheid vereist. “Een grote fout van mensen is te hard rijden. Het is belangrijk om de tijd te nemen als u met een autocaravancombinatie rijdt. Hoe langzamer u rijdt, hoe meer tijd u heeft voor een correctie.” Caro Cocx is voorzitter van het Caravan Rijvaardigheids Team van de Nederlandse Caravan Club en weet dus als geen ander wat veelgemaakte blunders zijn: “Mensen die met een caravan aan hun auto achteruitrijden gaan vaak gelijk sturen in plaats van rijden. Dat is heel gek, want zonder caravan aan de auto vast zou u dat ook niet doen. Hoe meer u stuurt, hoe moeilijker u het uzelf maakt. Uw handen fixeren op het stuur is een goed hulpmiddel om overdreven sturen te voorkomen.”

Zorg er voordat u achteruitrijdt wel voor dat uw spiegels precies goed staan afgesteld. Dit is wettelijk verplicht. U kunt zelf controleren of de spiegels voldoen aan de wettelijke eisen door de breedte van uw caravan aan de voorzijde op te meten. Tussen de binnenkant van de caravanspiegels moet u, met de ramen van de auto open, dezelfde breedte meten. Als dat niet het geval is, bent u in overtreding. En dat kan u zomaar € 240,- kosten. “Bovendien kunt u niet goed achteruitrijden met de caravan als de spiegels niet goed staan afgesteld. U ziet dan namelijk te laat welke kant u op gaat”, weet Caro te vertellen.

Als u met deze woorden in uw achterhoofd de volgende stappen volgt, zou achteruitrijden soepel moeten gaan:

1. Plaats de combinatie zo dat die in een rechte lijn staat, met de stuurwielen recht. Het is de bedoeling dat u aan beide zijden evenveel caravan in de spiegels ziet.

2. Plaats uw handen op kwart voor drie aan het stuur.

3. Rijd langzaam achteruit en laat uw caravan u vertellen waar u naartoe moet corrigeren.

4. Verschijnt er meer caravan in een van de spiegels? Corrigeer dan minimaal met het stuur naar de kant waar u het meeste van de zijachterkant van de caravan in de spiegel ziet.

5. Wacht tot de achterzijkant van de caravan weer uit de spiegel loopt.

6. Zet het stuur weer terug in de rechtdoorstand .

Bijsturen klinkt wel iets makkelijker dan het is. Het is belangrijk dat u goed in uw hoofd houdt waar de achterkant van de caravan heen moet. Moet deze naar rechts, dan stuurt u naar links. En andersom. Het is handig om in uw achterhoofd te houden dat u de kant moet opsturen waar de caravan in de spiegel verschijnt. Geef niet een te grote draai aan het stuur bij een correctie, een kwartslag is meer dan voldoende. En vergeet niet: wat u instuurt, moet u ook weer exact zo terugsturen om in een rechte lijn te blijven rijden.

De caravan achteruit inparkeren

Als achteruitrijden met de caravan lukt, dan bent u nog maar een paar stappen verwijderd van achteruit inparkeren. “Het meest essentiële is dat mensen zichzelf dingen hebben aangeleerd en die tijdens het rijden met de caravan ineens moeten afleren. Een caravan inparkeren vergt geduld. Ik merk dat mensen direct een reactie verwachten als ze sturen. Dit kan natuurlijk niet, want met sturen beweegt u in eerste instantie alleen de voorwielen van de auto. Het duurt even voor u daar een reactie van de caravan op ziet.” Caro geeft veel trainingen in het rijden met de caravan. “Ik maak vaak mee dat mensen verwachten het wel eventjes te doen. Vooral mannen zijn eigenwijs en denken alles te weten. Totdat we een test doen en die volledig in de soep loopt.”

Hoe u het dan wel aanpakt? Steek voor een goed resultaat linksom in, zodat u het beste zicht heeft vanaf de bestuurdersplaats. En houd de volgende stappen in het achterhoofd:

1. De voorkant van de auto kan uitzwenken, dus plaats de combinatie een meter van de kant.

2. Plaats de achterkant van de caravan gelijk aan het begin van de plaats waar u in wilt steken.

3. Rijd langzaam naar achter en stuur volledig naar rechts, zodat de achterkant van de caravan naar links gaat.

4. Rijd tot u in de achteruitkijkspiegel het punt ziet waar u heen wilt.

5. Draai het stuurwiel van helemaal rechts naar helemaal links. Als het goed is strekt de caravan zich weer en staat u goed.

Bedenk wel: dit is een richtlijn. Het hangt onder andere van de lengte van de caravan af wanneer u met insturen begint. De beste manier om het onder de knie te krijgen, is door het een aantal keer te oefenen. Zorg dan dat er iemand buiten de auto staat die aanwijzingen kan geven en houd de tips van Caro in uw achterhoofd. Wij wensen u veel succes en alvast een fijne vakantie!

Ervaar het zelf

Veilig en uitgebreid proefrijden in een model naar keuze? Het kan bij de dealer bij u in de buurt. Met of zonder caravan of aanhanger – aan u de keuze.

Ontdek de Outback

Ontdek de Forester

Ontdek de Subaru XV

Subaru Outback
Subaru Forester
Subaru XV