Subaru viert vijftigste verjaardag All-Wheel Drive-systeem

 

Tokio, september 2022 - Subaru Corporation viert dit jaar de vijftigste verjaardag van het debuut van zijn All-Wheel Drive (AWD) systeem. Sinds de introductie van de Subaru Leone 4WD Estate Van, Japans eerste in massa geproduceerde AWD-personenauto, in september 1972, heeft het bedrijf tot op heden ongeveer 21 miljoen*1 AWD-voertuigen geproduceerd.

AWD-modellen, oftewel modellen met permanente vierwielaandrijving, zijn momenteel goed voor 98%*2 van de wereldwijde verkoop van Subaru, en al die AWD-modellen*3 zijn uitgerust met het Subaru Symmetrical AWD-systeem, met de horizontaal geplaatste boxermotor.

Het meest onderscheidende kenmerk van Subaru's Symmetrical AWD is de symmetrisch geplaatste aandrijflijn gekoppeld aan een in de lengterichting gemonteerde boxermotor. De combinatie van het lage zwaartepunt van de boxermotor en de superieure gewichtsbalans van de symmetrische aandrijflijn maximaliseert de stabiliteit en tractie die eigen zijn aan vierwielaandrijving.

Dit resulteert in uitstekende rijeigenschappen in uiteenlopende weers- en wegomstandigheden. Naast deze hardware voordelen heeft Subaru voortdurend zijn AWD doorontwikkeld onder de filosofie van ‘mensgerichte auto’s maken’. Uiteindelijk doel was om een groter gevoel van eenheid met de auto te bieden, wat meer ‘Enjoyment and Peace of Mind’ oplevert bij zowel de bestuurder als de passagiers.

 

Subaru's AWD-technologie blijft zich verder ontwikkelen, dus ook bij de geëlektrificeerde modellen. In de met "e-BOXER"-uitgeruste modellen*4 zorgt een zeer alert reagerende motor voor een nauwkeurigere regeling van de AWD, wat een groter veiligheidsgevoel biedt op een glad wegdek zoals sneeuw of ijs, en een verbeterde wegligging op ruwe wegen.

Het dual-motor AWD-systeem in de gloednieuwe elektrische Solterra is ontwikkeld met behulp van de expertise die is opgedaan tijdens het in 2005 gestarte R&D initiatief voor AWD, en biedt de rijeigenschappen en het rijplezier dat kenmerkend is voor Subaru.

"Als een van de kerntechnologieën die Subaru's inzet voor veiligheid en rijplezier onderschrijven, is Subaru's AWD-systeem gedurende een halve eeuw voortdurend verbeterd," aldus Tomomi Nakamura, President en CEO van Subaru Corporation. "Op weg naar het tijdperk van de elektrificatie zullen we onze AWD-capaciteiten verder verfijnen met elektrificatie-technologie en zullen we blijven streven naar het 'Subaru Difference', zoals stabiliteit, rijdynamiek en rijgedrag."

Subaru zal zich blijven inzetten om wereldwijd "Enjoyment and Peace of Mind" te bieden aan onze klanten, door zijn unieke kerntechnologieën verder te verbeteren en tegelijkertijd de fusie van de huidige en toekomstige technologieën te bevorderen om te voldoen aan de behoeften van de veranderende tijd.

*1 Vanaf 15 september 2022. Inclusief andere AWD-systemen dan Symmetrical AWD.
*2 Exclusief OEM-voertuigen.
*3 ICE, HEV en PHEV.
*4 e-BOXER is Subaru's originele krachtbron die Subaru's boxermotor combineert met elektrificatie technologie, met een compacte, high-performance elektromotor en een compacte lithium-ion batterij in lijn geplaatst op een symmetrische AWD lay-out.

Ontdek zelf de kracht van AWD

Maak zelf kennis met de voordelen van AWD door een proefrit in te plannen met een Subaru.

Subaru All-Wheel Drive
Subaru All-Wheel Drive