Subaru Nederland

Regelmatig onderhoud aan uw Subaru is belangrijk

Onderhoud aan uw Subaru

Een Subaru koop je onder meer om zijn veiligheid, betrouwbaarheid en veelzijdigheid. Om die veiligheid en betrouwbaarheid te kunnen garanderen, is regelmatig onderhoud aan uw Subaru van essentieel belang. Ook in tijden dat u uw auto minder gebruikt. Is uw auto toe aan een beurt, of moet uw auto nodig worden gerepareerd? Weet dat de Subaru-dealers voor u klaarstaan om uw auto in topconditie te houden.

Stilstand is achteruitgang. Als u het onderhoud van uw Subaru hebt uitgesteld omdat u minder kilometers rijdt, dan is het goed om te weten waarom wij het onderhoud doen zoals we dat doen, maar ook wat mogelijk de gevolgen kunnen zijn als dit onderhoud wordt overgeslagen. 

Vloeistoffen controleren en vervangen

De in de auto aanwezige vloeistoffen verouderen en vervuilen door slijtagedeeltjes. Zo verminderd de smerende werking van de motorolie door veel koude starts en het rijden van korte stukken, met meer motorslijtage als gevolg. Wist u dat remvloeistof water aantrekt en dat oude remvloeistof dus een lager kookpunt heeft en de remwerking dus afneemt? Nog een: koelvloeistof beschermt door veroudering minder goed tegen corrosie in het motorblok.
Advies: regelmatig en volgens het onderhoudsschema de vloeistoffen vervangen met door Subaru voorgeschreven vloeistoffen.

Filters

Olie-, lucht- en interieurfilters raken na verloop van tijd verzadigd. Een vies luchtfilter geeft meer weerstand bij het aanzuigen van de lucht, waardoor het brandstofverbruik zal toenemen. Een verzadigd oliefilter heeft een negatieve invloed op de levensduur van de motor. En last van allergieën? Dan is het verstandig om regelmatig het interieurfilter te vervangen. 
Advies: vervang bij elke oliebeurt het oliefilter. Laat bij een grote en kleine beurt het luchtfilter controleren en zorg voor aanvang van het pollenseizoen dat u een schoon interieurfilter monteert.

Remsysteem

Remmen hebben het zwaar. Altijd en overal. Ongeacht de gereden snelheid moet het remsysteem er voor zorgen dat u op tijd tot stilstand komt, of in elk geval voldoende vertraagt zodat u geen brokken maakt. Remmen moet dus regelmatig worden gecontroleerd. Stof, vuil, water, pekel, steentjes en grote temperatuurverschillen beinvloeden de werking en levensduur van remmen enorm. Denk aan gebroken en versleten remblokken, vastzittende remklauwen, kromme schijven, de inwerking van roest. 
Advies: Rijd niet door tot de rode lampjes op het dashboard gaan branden. Laat uw remmen regelmatig controleren, ook bij trillingen, scheeftrekken en piepen. Remmen zijn van levensbelang. 

Koelsysteem

Dat bij warmte een goed werkend koelsysteem belangrijk is, dat begrijpt iedereen.  Maar ook bij lage temperaturen is een goed functionerend systeem belangrijk. De motor presteert optimaal op de juiste bedrijfstemperatuur. En te lage of te hoge vloeistofniveaus zullen schade aanbrengen aan het systeem of motor. Een goede koelsysteem zorgt ook voor een goed werkende kachel. 
Advies: laat de dealer regelmatig de koelvloeistof vervangen en het systeem visueel op lekkages controleren maar ook door het op druk te testen. 

Stuurinrichting

Sturen is net als remmen van evident belang. Ook het stuursysteem werkt onder niet bepaald ideale omstandigheden vanwege de positionering onder de auto. Een aantal kwetsbare onderdelen van het systeem dient regelmatig te worden gecontroleerd op schade  en of speling.
Advies: de ophanging en besturing regelmatig inspecteren is belangrijk. Veel speling zorgt ook voor onregelmatige slijtage van de banden en dus hogere kosten. 

Elektrisch circuit

De dynamo, de startmotor en de accu zijn de belangrijkste onderdelen van het elektrische circuit. Die accu heeft het bij lage temperaturen zwaar, en krijgt het helemaal voor de kiezen als er veel korte stukjes worden gereden: dan heeft de dynamo weinig tijd om die accu weer op te laden. Goed om te weten: 2/3 van alle pechgevallen worden veroorzaakt door problemen met de accu.
Advies: Rijd zo af en toe wat langer om de auto goed warm te laten worden en om de dynamo de tijd te geven de accu weer volledig op te laden. Zet daarbij zoveel mogelijk verbruikers uit. De dealer kan uw accu testen en weet of de dynamo nog voldoende oplaadt. 

APK blijft verplicht

Wellicht rijdt u momenteel wat minder dan gebruikelijk. Weet dat de APK, de verplichte keuring van auto’s ouder dan drie jaar, daar geen rekening mee houdt. Die blijft verplicht. Bij de Subaru-dealer is de keuring gratis als u deze combineert met een grote beurt. Deskundige monteurs checken uw auto op alle punten die belangrijk zijn op het gebied van veiligheid en milieu en geven u advies over de conditie van uw auto en eventuele noodzakelijke reparaties. Ook goed om te weten: wie zijn APK niet voor elkaar heeft, riskeert ene boete van € 140,00.

Subaru Mobiliteit Service

De Subaru Mobiliteit Service (SMS lifetime) houdt u mobiel, mocht uw auto onverhoopt dienst weigeren. Is de storing dermate dat u vervangend vervoer of een hotel nodig hebt, dan vergoed SMS de kosten. SMS is dus belangrijk en is steeds 1 jaar geldig. Verlengen doet de Subaru dealer geheel gratis na het uitvoeren van een grote onderhoudsbeurt. Met nog meer zekerheid op weg? Zorgen dat u uw auto regelmatig laat onderhouden en verleng jaarlijks de Subaru Mobiliteit Service.

Meer weten over de Subaru-manier-van-werken in het coronatijdperk? Kijk dan hier. Is uw auto toe aan onderhoud? Neem gerust contact op met uw dealer. Zij houden u en uw auto veilig.

Onderhoud aan uw Subaru

Lees meer

Wij zijn hier om u te helpen: de Corona-maatregelen
Vervang tijdig uw interieurfilter
Riskeer geen boeten: APK keuring blijft verplicht
Uw auto in lockdown? Verzorg 'm goed!