Subaru Nederland

Onstuimig weer: zo trotseert u het met de auto 

Afgebroken takken, hagelstenen en regendruppels; ze vliegen ons de afgelopen dagen om de oren. Het is daardoor soms extra oppassen als u onderweg bent met de auto. Hoe zorgt u dat u zo veilig mogelijk van A naar B komt? Wij geven tips.

1. Zorg dat u aanzienlijk in snelheid mindert

Bij onvoorspelbaar weer hoort voorspelbaar rijgedrag. Zorg dat anderen weten wat ze van u kunnen verwachten en voorkom dus situaties waarin u opeens op de rem moet gaan staan. Als u langzamer rijdt en meer afstand bewaart dan normaal, heeft u meer tijd om te reageren op onverwachte, gevaarlijke situaties. Bovendien heeft u uw auto beter onder controle bij een lagere snelheid.

2. Wees extra op uw hoede op open vlaktes

Wind kan ontzettend geniepig zijn. Het ene moment kunt u de auto prima onder controle hebben, terwijl u op het volgende moment door een windvlaag bijna van de weg wordt geveegd. Vooral op open vlaktes, bruggen en dijken bent u een makkelijk doelwit voor de wind. Zorg daarom dat u met twee handen aan het stuur rijdt. En let extra op als u bijvoorbeeld achter een vrachtwagen vandaan komt. De wind kan u dan ineens op een venijnige manier verrassen.

3. Vermijd plassen op de weg zoveel mogelijk

We kennen het fenomeen allemaal wel, maar willen er niet mee te maken krijgen: aquaplaning. Hierbij ontstaat er een waterlaagje tussen band en wegdek, waardoor de auto kan gaan glijden. Rijd daarom zo rustig mogelijk door plassen heen en probeer ze te vermijden. Voelt u toch dat uw auto begint te glijden? Haal uw voet dan rustig van het gas af en probeer niet te sturen totdat u weer grip heeft. 

4. Zorg dat u niet krampachtig gaat rijden

Let op: twee handen aan het stuur betekent niet dat u krampachtig moet gaan rijden. Het is juist belangrijk dat u ontspannen achter het stuur zit als u zo goed mogelijk wilt kunnen reageren op windvlagen die van opzij komen. En het is natuurlijk ook wel zo prettig voor uw lichaam als u in een relaxte houding zit. De auto uitstappen met flinke nekkrampen of hoofdpijn, daar wordt niemand blij van.

5. Zorg dat u in een auto met veel grip rijdt

Als er op elk moment een windvlaag van rechts kan komen of een glibberig wegdek kan opduiken, wilt u wel in een auto zitten waarop u kunt bouwen. Een auto met voldoende grip, onder welke weersomstandigheden u ook rijdt. Wist u dat Subaru’s zoveel grip hebben dat ze zelfs op een wegdek van sneeuw en ijs uitstekend kunnen rijden?
 
Ervaar zelf de grip van Subaru. Maak een afspraak bij een dealer in de buurt voor uw ideale testrit.