Subaru Nederland

Subaru blijft records breken

Aangepaste modelrange voor Nederland

Wie aan Subaru denkt, denkt aan bijzonder techniek. Het Japanse merk onderscheidt zich met vierwielaandrijving, CVT automaat en natuurlijk de onvolprezen boxermotor. Van die boxermotor zijn inmiddels 15 miljoen exemplaren gebouwd, Symmetrical All Wheel Drive werd recent 14 miljoen keer geproduceerd. Er zijn meer mooie cijfers: records werden onlangs gebroken qua wereldwijde verkopen, winstcijfers en het netto verkoopresultaat. In Nederland is het leveringsprogramma herzien en richt het merk zich met name op 4x4 en sportiviteit.

De boxermotor dus. Subaru heeft bewust voor dit motortype gekozen vanwege de trillingsvrije loop. Ook beschikt de boxer over een prachtige balans en een enthousiasmerend karakter. Het platte, lage profiel van de motor helpt ook om het zwaartepunt van het voertuig te verlagen waardoor rijstabiliteit en weggedrag op een hoger niveau liggen. Het merk past de aluminium boxermotor toe sinds mei 1966, toen hij voor het eerst werd gemonteerd in de Subaru 1000. Sindsdien heeft Subaru zich toegelegd om de voordelen van de boxermotoren verder uit te bouwen en heeft de krachtbron inmiddels 15 miljoen keer in zijn modellen gemonteerd.

14 miljoen keer AWD

Subaru haalde vorige maand nog een belangrijke mijlpaal toen het 14 miljoen keer zijn Symmetrical All-Wheel Drive (AWD) van de band liet rollen. Het systeem werd voor het eerst gemonteerd op de Subaru Leone 4WD Estate in september 1972 en geldt als een van de kerntechnologieën van het merk. Dankzij Subaru’s AWD, gunstige gewichtsverdeling als gevolg van de symmetrische aandrijflijn en de in lengterichting gemonteerde boxermotor blinkt elke Subaru uit als het gaat om veiligheid, rijplezier en rijstabiliteit.

Bijgesteld

De fraaie techniek maakt Subaru tot een uniek merk, met een grote groep liefhebbers. Die groep groeit nog steeds. Zo stegen de verkopen wereldwijd voor de negende maand op rij, met een totaal van 11,6 procent. Ook nam het netto verkoopresultaat toe met 20,6%. Dit alles heeft er toe geleid dat Subaru de verwachtingen voor dit fiscale jaar, dat afloopt op 31 maart, naar boven toe heeft bijgesteld. Het bedrijf verwacht een all-time wereldwijd verkooprecord alsook records voor het netto verkoopresultaat en winstcijfers.

Nederlandse markt

In Nederland is de stemming ook positief, mede door de introductie van de nieuwe Outback, die met zijn gunstige prijs en rijke uitrusting aantrekkelijker is dan ooit. Voor 2015 richt Subaru Nederland zich met de Subaru XV, Forester en Outback voornamelijk op liefhebbers van crossovers en SUV’s, terwijl de sportief georiënteerde automobilist bij het merk terecht kan voor de BRZ en de WRX STI. De Trezia en de Legacy zijn niet langer leverbaar. De nieuwe Outback, de herziene Subaru XV en de nieuwe versie van de Forester, die nu met diesel en CVT leverbaar is, staan vanaf eind februari bij de Subaru-dealer.

Bijschrift: De Forester is vernieuwd en is nu onder meer leverbaar met boxerdiesel en CVT.