Subaru Nederland

 

SUBARU BRZ WINT 2014 IIHS TOP SAFETY PICK (TSP)

Zevende model van het merk dat in 2014 Safety Award verdient

Aalsmeer, 4 augustus 2014

Veiligheid is de nummer 1 prioriteit van Subaru. Subaru heeft immers een solide reputatie hoog te houden. En met succes. Het Institute of Highway Safety (IIHS, een non-profit organisatie ondersteund door autoverzekeraars in de VS) heeft ook de Subaru BRZ beloond met de 2014 TOP Safety Pick (TSP).

De Subaru BRZ is overigens niet het enige model van het Japanse merk dat in de prijzen is gevallen bij het IIHS. Eerder dit jaar kregen de Impreza, de Subaru XV en de WRX STI al een TSP waardering en wisten de Legacy, Outback en de Forester zelfs een 2014 TSP+ rating in de wacht te slepen. Deze uitstekende beoordelingen komen bovenop de maximale score van 5 sterren die de Forester, Subaru XV en Legacy al in de Euro NCAP botsproeven wisten te halen.

De Subaru BRZ is dus de jongste winnaar van zo’n waardevolle onderscheiding van het IIHS. Het model is ontwikkeld volgens het ‘Pure Handling Delight’-concept, de Subaru BRZ moest een model worden dat een genot is om te rijden. Die uitzonderlijke rijeigenschappen dankt hij aan zijn ultralage zwaartepunt, mogelijk gemaakt door de horizontaal en lage plaatsing van de boxermotor. De achterwielaangedreven sportwagen is met zijn motor voorin, sportieve karakter en ongekende rijdynamiek met veel enthousiasme ontvangen en won wereldwijd al vele onderscheidingen op het gebied van rijplezier en sportiviteit. En nu dus ook een mooie waardering als het gaat om veiligheid.

Om de titel Top Safety Pick te kunnen winnen, moet een voertuig de rating ‘Goed’ scoren in de volgende vier tests: crashtests aan voor- en zijkant met hoge snelheid, een rollovertest en een test waarbij bescherming tegen nekletsel door stoelen en hoofdsteunen bij een aanrijding van achteren wordt bekeken. Daarnaast moet bij de in 2012 ingevoerde, frontale en versprongen botsproef, een score van minimaal ‘Goed’ of ‘Acceptabel’ worden gehaald.

De frontale en versprongen botsproef is een veeleisende crash die nabootst wat er gebeurt als twee auto’s elkaar frontaal op de hoeken raken of als de auto in botsing komt met een boom of lantaarnpaal. In de test raakt 25% van het front van de auto aan de kant van de bestuurder een vijf meter hoog en massief blok met een snelheid van 64 km/h. De Subaru BRZ doorstond deze zware proeven, net als zijn familieleden, met glans.

Het rijden met een Subaru draait om ‘Enjoyment en Piece of Mind’. Dit is alleen mogelijk door auto’s te ontwikkelen die op alle fronten veilig zijn. Subaru blijft zich dan ook inspannen om actieve, passieve en pre-crash veiligheidstechnologieën verder te ontwikkelen.

Terug naar het nieuwsoverzicht