Subaru Nederland

Tips van een ervaren instructeur

Zo maakt u de beste proefrit

Tips van ervaren instructeur Arthur de Bondt

Een goede proefrit is onmisbaar voor de aankoop van een nieuwe auto. Maar wanneer is zo’n rit nou optimaal? De meningen verschillen er nogal eens over. Dus wij vroegen Arthur de Bondt naar tips. Hij heeft, als professioneel instructeur,  intensieve ervaring in het overbrengen van de geheimen van allerhande voertuigen, ook offroad-auto’s en modellen met vierwielaandrijving. Danzkij zijn kennisoverdracht halen eigenaren veel meer rijplezier en voordeel uit hun auto.

“Goed testen doet u op verschillende wegdekken”

Een auto moet comfortabel rijden, ook als u niet op de snelweg rijdt. Zorg er daarom voor dat u de auto ook de meer ‘oneffen' wegen test, zoals over klinkerwegen en over wegen met spoorvorming, en als u de kans krijgt zelfs op onverharde paden. U kunt een autodealer een route laten instellen op het navigatiesysteem, zodat er voldoende verschillende wegen aan bod komen. Maar als er een instructeur naast u zit, dan is dat de gelegenheid om de mogelijkheden te ervaren die u nog niet kent.

Arthur: “Ik werk nu samen met verschillende autodealers en met hen stippel ik een route uit, waarin verschillende wegdekken en situaties voorkomen voor een realistische en meestal verrassende test. Onze gasten hebben zich vaak al uitgebreid ingelezen in de auto en willen uiteraard een auto vergelijken met de auto waarmee ze nu nog rijden. `Heel logisch, je wilt toch weten waar je aan toe bent voor je een auto koopt. Daarom begin ik met vragen stellen. Waarvoor gebruik je de auto, trek je er regelmatig een aanhanger of caravan mee? Stadsverkeer of snelwegen en ga je op wintersport? Dan kan ik specifieke systemen waarmee de auto is uitgerust, meer aandacht geven. Het is nu herfst en wat mij betreft, geldt qua weersomstandigheden ‘hoe slechter het weer, des te beter’. Dan kan de te testen auto zijn kwaliteit bewijzen en de bestuurder die eigenschappen direct ervaren.

“Een proefrit moet een ‘experience’ zijn”

Als Arthur ergens veel waarde aan hecht tijdens een proefrit, is het persoonlijke aandacht. “Het is belangrijk dat de bestuurder de auto goed leert kennen, en dat kost tijd. Ik zorg daarom altijd voor dat iedereen die bij mij achter het stuur plaatsneemt, zich op zijn of haar gemak voelt. Het is geen rijexamen of rijles, maar eigenlijk een soort feestje! Want zeg nu zelf, het is toch altijd een feestje om naar een nieuwe of andere auto te kijken of zoeken. Ik laat de klant bepalen hoe de rit eruit gaat zien. Iedereen heeft zo zijn of haar wensen en de één heeft meer of minder technische kennis dan de ander. We gaan uit van een proefrit op maat. Ik vindt het ook belangrijk dat zowel man als vrouw tijdens de proefrit met de auto rijdt en ik zal dat dan ook aanmoedigen".

“Samen maakt u de beste proefrit”

Een heel simpele tip van Arthur: “Het is altijd verstandig om samen in de auto te stappen als u een proefrit gaat maken. Er zijn zóveel nieuwe dingen te zien dat een extra paar ogen geen overbodige luxe is. Als u uw handen aan het stuur heeft, kunt u immers niet alles wat er in de auto gebeurt in de gaten houden. “Die extra persoon hoeft niet per se een instructeur te zijn, maar ik weet uit ervaring dat mensen er baat bij hebben dat er iemand naast ze zit die de auto goed kent."

"Ik merk tijdens het Subaru Outback-event ook weer hoe belangrijk een heldere uitleg over de Outback is. Wat mij betreft is de Subaru Outback een eigenzinnige auto. De Continue Variabele Transmissie (CVT), ofwel een traploze automatische versnellingsbak en het Eyesight systeem, met daarin Adaptive Cruise Control hebben bijvoorbeeld uitleg nodig, samen met een aantal bijzondere hulpsystemen aan boord, die het rijden in de Outback prettiger en veiliger maken. Na mijn uitleg en instructies zijn alle details van de auto bekend en wordt een nieuwe auto nog meer gewaardeerd."

Zelf ervaren?

Wilt u ook het rijgemak van een Subaru ervaren tijdens een proefrit mét instructeur? Inschrijven voor het Outback-event kan via onderstaande button.

Meer lezen?

Met de auto naar Zweden

Veilig de weg op in de herfst: 5 tips

Filerijden: zo houdt u het veilig en ontspannen

Autojournalist Werner Budding op pad met de Subaru Outback

Prijswinnaar op pad met de Subaru Outback

Tips & Tricks: Friesland met de Outback

AutoWeek: Het daglicht achterna met de Outback