Subaru Nederland

SUBARU VIZIV 2 CONCEPT: Toekomstblik

VIZIV 2 combineert multifunctionaliteit met rijplezier en hybride techniek

Aalsmeer, 4 maart 2014

Subaru toont op de 84e autotentoonstelling van Genève de VIZIV 2 CONCEPT, een nieuwe interpretatie van het thema cross-over. Het studiemodel combineert een krachtig design met het gebruiksgemak van een vierwielaangedreven alleskunner. En dankzij zijn slimme hybridetechniek voegt hij daar rijplezier en dynamische veiligheid aan toe zonder een zware wissel op het milieu te trekken. Ontmoet de VIZIV 2 CONCEPT, Subaru’s blik in de toekomst.

Voor wie de naam VIZIV bekend in de oren klinkt: vorig jaar toonde Subaru in Genève de VIZIV CONCEPT, de eerste editie van zijn cross-over concept. VIZIV is afgeleid van ‘Vision for Innovation’. Die omschrijving geldt zonder twijfel ook voor de VIZIV 2 CONCEPT. Het is een hypermodern alleskunner met hybridetechniek en natuurlijk vierwielaandrijving. Het model bewijst dat de toekomst volgens Subaru interessant is, zowel qua design als onderhuidse techniek.

 

De VIZIV 2 CONCEPT is een zogenaamde plug-in Hybrid. Hij is voorzien van de voor Subaru zo vertrouwde Boxermotor. In dit geval een 1.6 viercilinder Boxermotor met directe brandstofinspuiting en een turbo. Het aggregaat is gekoppeld aan een Lineartronic (CVT) versnellingsbak en een elektromotor. Daarnaast heeft de VIZIV ook twee onafhankelijk gemonteerde elektromotoren op de achteras.

De Boxermotor heeft vanwege de montage van die elektromotoren een dubbelrol: hij zorgt niet alleen voor aandrijving, hij voorziet indien noodzakelijk ook in de stroomvoorziening van de elektromotoren. De aandrijflijn levert een enorme, lineaire trekkracht en dus veel rijplezier en springt toch zuinig om met brandstof. Mede dankzij de hybridetechniek geeft de VIZIV 2 CONCEPT op een moderne manier invulling aan Subaru’s ‘Enjoyment and Piece of Mind’ oftewel op een zorgeloze en plezierige manier autorijden.

En een slimme manier van rijden bovendien. De VIZIV 2 kiest zelf de beste stand van de techniek om zich voor te bewegen. Rijplezier, rijsnelheid en brandstofverbruik zijn daarin leidend. Bij wegrijden, rijden met lage snelheden en stadsverkeer worden de elektromotoren ingeschakeld. De Boxermotor met Lineartronic neemt over op hoger snelheden, zoals bijvoorbeeld de snelweg.

Elektriciteit kan op drie manieren worden toegediend aan de lithium-ion batterijen: via het stopcontact, door de motor als generator te laten werken en bij regeneratief remmen. Subaru noemt de aandrijflijn Hybrid SI-Drive en is een doorontwikkeling van de hybride-techniek die nu reeds door het merk wordt toegepast. Het systeem heeft een aantal rijstanden. Naast ‘Intelligent’ en ‘Sport’ is er ook een Eco-cruise modus. In die stand helpt Eyesight om motorvermogen en rijomstandigheden zo te interpreteren dat er op een intelligente en zuinige manier wordt gereden.

Het alom geprezen Symmetrical All Wheel Drive van Subaru is natuurlijk ook te vinden op de VIZIV 2 CONCEPT. Voor het studiemodel is al het goede van het bestaande AWD-systeem behouden en zijn daar nieuwe technieken aan toegevoegd. De aandrijflijn combineert het vermogen van de twee elektromotoren op de achteras met de informatie afkomstig van het Vehicle Dynamic Control (VDC - voertuigstabiliteitscontrolesysteem). Dankzij alle input ontstaat er een geavanceerd AWD-systeem dat de elektromotor die zich aan de buitenzijde van de bocht bevindt, net even iets meer koppel levert. Daardoor combineert de VIZIV 2 rijplezier met actieve veiligheid.

Het ontwerp van de VIZIV 2 CONCEPT is minstens zo fraai als de onderhuidse techniek. Subaru heeft op een geslaagde manier een solide en dynamisch design gecreëerd. De lijnen zijn ‘clean’, het geheel komt stoer en onverschrokken over. Het ontwerp geeft inhoud aan ‘Confidence in Motion’, oftewel een zelfverzekerd en dynamisch vormgegeven carrosserie. Het design past niet alleen uitstekend bij het type auto dat de VIZIV 2 CONCEPT is, het laat tevens zien welke kant Subaru ontwerptechnisch in de toekomst op zou kunnen gaan.

De carrosserie valt op door grote gepolijste oppervlakken waardoor het gevoel ontstaat met een solide en stijve auto te maken te hebben. De neus springt in het oog door de zeshoekige grille en de opvallend vormgegeven koplampen waarbij de grote ronde lampen het gevoel van een actieve cross-over moeten benadrukken. De zeshoekige vorm keert terug aan de achterzijde. De achterlichtunits maken de achterkant breder en door de geprononceerde, indrukwekkende zijschermen straalt de VIZIV 2 CONCEPT stabiliteit uit.

Het interieur is eveneens een krachtig statement en moet vooral veiligheid en dynamiek uitdragen. Elke zitplaats biedt voldoende ruimte, goed zicht rondom en authenticiteit voor alle passagiers, zoals alleen Subaru dat kan. Bij de bestuurder is met zijn goed overzichtelijk, logisch ingedeelde werkplek een belangrijke rol weggelegd voor EyeSight, het geavanceerde rijhulpsysteem van het Japanse merk.

Subaru demonstreert met de VIZIV 2 CONCEPT eens te meer de techniek en het inzicht te hebben om de tegenstrijdige gebruikerswensen die bij een cross-over horen - denk aan veel ruimte, veelzijdigheid, gebruikersgemak, rijplezier en lage emissie en brandstofverbruik - op een prima manier tot een aantrekkelijk geheel te kunnen smeden. Subaru laat met de VIZIV 2 CONCEPT zien, klaar te zijn voor de toekomst. De VIZIV 2 CONCEPT wordt op 4 maart om 11.00 uur onthuld op stand 2241, in hal 2.

De 84e editie van de internationale autotentoonstelling is geopend voor het publiek van 6 tot en met 16 maart 2014.

Belangrijkste specificaties:
Lengte X Breedte X Hoogte (mm): 4.435 X 1.920 X 1.530
Wielbasis (mm): 2.730
Motor: 1,6 liter Boxermotor met directe inspuiting en turbo ‘DIT-motor’
Transmissie: Sport Lineartronic (CVT)
Elektromotor: Permanent magneet synchroon motor; Voor: 1 motor; achter : 2 motoren
Batterijen: Lithium-ion
AWD Systeem: Onafhankelijk aangedreven symmetrical AWD
Bandenmaat: 245/45 ZR20
Aantal zitplaatsen: 4
Terug naar het nieuwsoverzicht